Vragen en antwoorden

De kostprijs is afhankelijk van de EVC-aanbieder. Het is gratis voor een vrijstelling in het volwassenenonderwijs of voor het ervaringsbewijs. Voor het hoger onderwijs kost het ongeveer €50 voor een intakegesprek en kan het oplopen tot enkele honderden euro’s afhankelijk van de omvang van het assessment. Neem voor meer informatie contact op met de EVC-aanbieder.

 

De duurtijd is sterk verschillend. Reken op meerdere weken van het intakegesprek tot de officiële erkenning. Voor meer informatie neemt je contact op met de een EVC-aanbieder.

 

Nee. Je kan altijd vrijstellingen aanvragen, maar de aanbieder heeft het recht die te weigeren. Vaak zijn er hierover wel afspraken gemaakt tussen de CVO’s, hogescholen en universiteiten onderling. Hiervoor kan je navraag doen bij de EVC-aanbieder waar je een vrijstelling wenst te behalen.

 

Je contacteert een EVC-aanbieder die de kwalificatie aanbiedt. Hij kan je vrijstellingen toekennen op basis van je buitenlands diploma en de competenties die je hebt opgebouwd doorheen je loopbaan.

 

In theorie is dit mogelijk in het hoger onderwijs, maar in de praktijk blijkt dit zeer uitzonderlijk. In het secundair volwassenenonderwijs is het voorlopig niet mogelijk om een volledige kwalificatie via EVC te verwerven. Je moet steeds minstens één module volgen.

 

Er bestaat geen standaard sjabloon. Het portfolio verschilt naargelang van de sector en de EVC-aanbieder.